Publikováno v měsíčníku Pražský přehled kulturních pořadů, 2014, 62 (9), str. 133. ISSN 0862-9293.

 

Staří Číňané na Hradě

 

resize-of-p1290949V posledních letech se v Praze vystřídala řada výstav s exotickými náměty. Příliv všech těch Tutanchamonů, dinosaurů, zlata Inků, terakotových armád a kdoví čeho může kulturně zaměřeného Pražana zmást. Jedná se o událost roku, kterou je nutno vidět? Anebo jen o další pokus, jak z návštěvníka vytáhnout horentní částku za vstupné kolekcí jakýchsi nepůvodních replik?

Výstava Poklady staré Číny v Císařské konírně Hradu tyto pochybnosti vůbec nepřipouští. Jde se o kolekci originálních děl, kterou českému publiku zprostředkovala čínská státní agentura Art Exhibition China. Ta organizuje zápůjčky uměleckých děl na zahraniční výstavy ze širokéhoresize-of-p1290939 spektra čínských institucí. Každá čínská provincie má ve svém hlavním městě historické a archeologické muzeum. Řada z nich se pyšní unikátními exponáty (více o čínských muzeích zde). Pro první akci v Česku vybírali kurátoři ze sbírek muzeí v bývalých hlavních či sídelních městech říše, konkrétně z Historického muzea provincie Šen-si v Si-anu, Muzea města Nankingu a Muzea letního císařského paláce v Čcheng-te.

Po dlouhé době je českému návštěvníkovi představeno 5000 let čínských dějin prostřednictvím výtvarných děl. Kolekce asi 160 předmětů představuje průřez čínskou historií i vládnoucích dynastií a současně je přehlídkou hlavních výtvarných i řemeslných technik a materiálů.

 

resize-of-p1290926Expozice je rozdělena do tří chronologických částí. První z nich je věnována období počátků čínské civilizace a kultury. Od neolitických keramických nádob vede k proslulým bronzovým nádobám z doby dynastií Šang a Západní Čou ve 2. a 1. tisíciletí před naším letopočtem. K dalším ukázkám nálezů z hrobek aristokratů patří nefritové šperky. Do druhé části výstavy uvádějí plastiky stojícího a klečícího vojáka ze slavné „záhrobní“ armády prvního císaře dynastie Čchin, který v roce 221 př.n.l. poprvé sjednotil území několika států do jediné říše. Vynikající životností a dynamikou se vyznačují také hrobové hliněné figury lidí i zvířat z doby dynastie Chan (kolem přelomu letopočtu). Další období zastupují předměty, které dokumentují i kulturní styky s jinými zeměmi, například příchod buddhismu do Číny, díky námořnímu obchodu i Hedvábné stezce. Vynikající keramické figury, některé se slavnou tříbarevnou glazurou, zanechala vláda Tchangů (618-907). Přes období Sungů resize-of-p1290925a Jüanů prochází návštěvník do třetí části výstavy. Ta pokrývá epochu vlády Mingů (1368-1644) a následujících Čchingů až do pádu císařství v roce 1911. Pozornosti nemohou uniknout zlaté šperky z hrobek prvních dvou mingských císařů v Nankingu ani krásné ukázky čínského porcelánu. Motiv čínského draka nalezneme namalovaného na porcelánových vázách i na hedvábných výšivkách. Jiné techniky uměleckého řemesla jsou demonstrovány na tkaných obrazech nebo kovových nádobách zdobených barevnými emaily.

Výstava v Císařské konírně Pražského hradu potrvá až
do 9. listopadu 2014.

 

Text a foto: Aleš Krejčí

 

Další články k tématu:  Čínské umění     Čínská muzea     Asijské umění v ČR

 

ZPĚT