Publikováno v časopisu KAM po Česku, 2012, 6 (3), 31. ISSN 1802-8640.logo KAM červené
Zde doplněno o další obrázky a video na konci textu.

 

 

Rušná zima na slovenských horách a pod nimi

 

Na slovenských sjezdovkách lyžovačka v březnu nekončí a podle počasí sezónu leckde protáhnou až do dubna. Moravané už dobře znají nejbližší lyžařské areály za hranicemi – Veľkou Raču v Kysuckých Beskydech, Vrátnou dolinu v Malé Fatře a pro ty nejnáročnější středisko Jasná v Nízkých Tatrách. A Češi je objevují.

 

resize-of-hotely-a-penziony-hluboko-pod-namiresize-of-celorocni-kabinkova-lanovka-na-chlebresize-of-kraska-a-bodyguard

resize-of-snowtubing-i-pro-male-detiresize-of-areal-kubinska-holaresize-of-sjezdovka-paseky-ve-vratne-doline

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Slovensku jsem v zimě už dlouho nebyl a tak není divu, že mnohá místa mě svou vybaveností velmi překvapila. Když je zima v plném proudu, na parkovištích těchto horských středisek je každá třetí poznávací značka česká. V areálu Snow Paradise Veľká Rača – Oščadnica si na své přijdou začátečníci i velmi zdatní lyžaři. Na svahu Dedovka se sjezduje i večer při umělém osvětlení a v jeho horní části je nejdelší bobová dráha ve střední Evropě. Na modrých vozíčkách se po ní sice jezdí za denního světla, ale 1300 metrů dlouhá trať pořádně vzpění adrenalin i tak. Milovníci kuriozit si určitě udělají výlet do nedaleké obce Stará Bystrica, kde si místní před pár lety postavili nefalšovaný a fungující Slovenský orloj. Pokud máte s sebou auto, zalyžujte si na Oravě na Kubínskej holi – i tam je to fajnové a spousta zábavy i pro malé caparty.

resize-of-dobroty-z-kravskeho-a-ovciho-syraresize-of-korbacikove-vlakno-se-tahne-z-horke-vody-do-studeneresize-of-kysucka-devucha

resize-of-fujara-kulturni-dedictvi-unescoresize-of-bravcove-s-hubami-syrom-a-haluskamiresize-of-muzika-v-terchove

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrátna dolina a Jánošíkova obec Terchová pod ní je pro Slováky, Čechy i Poláky turistickým magnetem v zimě i v létě. Kabinková lanovka mě vyvezla do sedla pod vrcholem Chlebu a Malá Fatra se mi odměnila krásným výhledem. Drsňáci na lyžích považují sjezd z Chlebu neupravovaným terénem Oštiepkové muldy za jeden z nejlepších „free ride“ zážitků na celém Slovensku. Hm, to já bych šel raději naproti na 2,5 km dlouhou sjezdovku Poľudňový Grúň – Paseky. Tam to taky pěkně fičí: sníh pod skluznicí i vítr po tvářích. Když padne soumrak a na sjezdovky vyjedou rolby, Slováci jim říkají ratrak, zamířím do některé z kolib v Terchové nebo Zázrivé. V kamnech hučí jako v úle a něco teplého do žaludku jistě přijde vhod, například hriatô, to je takový „slovenský grog“. Do večera je ještě daleko, a tak se mezitím naučíme vyrábět korbáčiky. Příště zkusíme kurz hry na fujaru. Potom se už nosí na stůl večeře: jako aperitiv hruškovica, pak kapustnica (zelňačka), bryndzové halušky, strapačky se zelím, baranina na česneku, oštiepok, šúľance … Když k tomu hraje živá terchovská muzika, nemá to chybu!

resize-of-svele-vyhledy-z-chopkuresize-of-sjezdovka-pod-vrcholkem-chopkuresize-of-paradicky-na-prasanu

 

 

 

resize-of-vecerni-lyzovacka-ve-velke-raciresize-of-kouzlo-vecerniho-lyzovaniresize-of-zimni-paragliding-v-jasne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ach ano, je nás tu i pár lyžařů zhýčkaných alpskými středisky. Ty nezklame oblast Chopku v Nízkých Tatrách, především Jasná na jeho severní straně, ta je dnes areálem evropské úrovně. Poznávací značky aut hostů z Maďarska, Ruska, Pobaltí i Francie to dosvědčují. Čtyřhvězdičkové hotely a apartmánové domy, bazény, sauny, spousty vleků a lanovek, půjčovny vybavení. Je libo něco extra? Tak si kupte večerní výjezd rolbou po sjezdovce zakončený romantickou večeří v pizzerii u horní stanice lanovky! A kdo má rád kontrasty, ten po bujarém aprés ski na diskotéce může při zpáteční cestě do moravských a českých nížin vyzkoušet delikátní kuchyni a nejdražší vína v historickém hotelu Villa Nečas v Žilině. 

Dost řečí. Jukněte na www.slovakia.travel a už balte na cestu!

 


 

autor: Aleš Krejčí

(foto autor, World Trend)

 

↑↑ nahoru na začátek článku ↑↑

 

ZPĚT