Publikováno v týdeníku Mladý svět, 1992, 34 (7), str. 58 (seriál Cestování s MS). Zde s přidanými (retro) fotografiemi.

 

Moderní umění pod mrakodrapy

 

Spojené státy patřily na mapě moderního umění až do druhé světové války mezi rozvojové země. Před nacistickou hrozbou sem emigrovala celá řada evropských avantgardistů, například S. Dalí. Jejich kontakt s mladou americkou generací výtvarníků vydal svůj první plod už pár let po válce v podobě prvního -ismu, který Amerika dala dějinám umění, tzv. abstraktního expresionismu (J. Pollock a jiní).

"Flamingo" od Alexandera Caldera v ChicaguResize of P1490244

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak reagují na moderní umělecké trendy Američané, nezatížení biedermeierem, secesí či jinými estetickými kánony? Někdy tolerantněji než my, ale někdy s až neuvěřitelným puritánstvím. Když kolem roku 1950 svařoval Simon Rodia ze železného odpadu několik „věží“, měli ho sousedé z předměstí Los Angeles prostě za blázna. Uplynulo celých třicet let, než se městský magistrát rozhodl toto dílo konzervovat před povětrnostními vlivy a tím vlastně uznat jeho uměleckou hodnotu. Když v roce 1960 uvedl Francouz Jean Tinguely do chodu svůj samodestruktivní „pseudostroj“ a ten po chvíli činnosti začal podle autorova plánu hořet, přijeli do zahrady Muzea moderního umění v New Yorku hasiči a policisté. O Tinguelyho díle „Pocta New Yorku“ se ještě dlouho pohoršeně psalo jako o skandálu …

 

My beautiful picture"Watts Towers" od Simona Rodii v los Angeles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Důležitými centry moderního umění se v posledních letech stávají i netradiční místa, kupříkladu Chicago. Získalo pro svá veřejná prostranství plastiky a mozaiky významných umělců – Picassa, Chagalla, Caldera, Oldenburga, Dubuffeta. Pravidelně se tu pořádá mezinárodní sochařské sympozium Chicago Sculpture International. Jdete po ulici a najednou vidíte na chodníku převrácenou registrační skříň, po které lezou tři medvědi (vycpaní). Jiný kus chodníku je „vydlážděn“ trávníkem zelených plyšových dílců. Nad vchodem do metra možná přehlédnete dva břichaté růžové ufony. Zkrátka – moderní kumšt nečeká na návštěvníky jen v muzeích a galeriích, ale jde za lidmi do ulic. Pokud ho tam nepotkáte, zkuste ta muzea. Protože moderní umění vám pomůže lépe chápat a vnímat svět, ve kterém žijeme.

 

Nejvýznamnější muzea moderního umění v USA

Museum of Modern Art, 18 West 54th Street, New YorkPicassova plastika (1967) před Civic Center v Chicagu
Whitney Museum of Amer. Art, Madison Avenue & 75th St, New York
New Museum of Contemporary Art, 583 Broadway, New York
Solomon R. Guggenheim Museum, 5th Ave & 89th St, New York
Albright-Knox Art Gallery, 1285 Elmwood Avenue, Buffalo
National Gallery of Art, Madison Dr & 3-7th Sts NW, Washington DC
Hirshhorn Museum, Independence Ave & 7th St SW, Wash. DC
Boston Institute of Contemporary Art, 100 Newbury St, Boston
Cleveland Museum of Art, 11150 East Boulevard, Cleveland
Art Institute of Chicago, Michigan Ave & Adams Street, Chicago
Detroit Institute of Arts, Woodward & Kirby Streets, Detroit
LA County Museum of Art, 5905 Wilshire Boulevard, Los Angeles
Museum of Modern Art, Civic Center Plaza, San Francisco

 

Autor textu a snímků: Aleš Krejčí

 

ZPĚT