Publikováno v časopisu KAM po Česku, 2018, 12 (11-12), 5. ISSN 1802-8640. Zde s přidanými fotografiemi.

 

 Z rodné Vysočiny až do Číny

(340 let od narození)

 

Aleš Krejčí

 

Mezi významné cestovatele českého původu se zapsal misionář Karel Slavíček. Je příkladem toho, jak i v barokní “době temna” mohl nadaný chlapec z venkovských poměrů dosáhnout nejvyššího vzdělání a poznat kus světa.

 

slavicek1Narodil se na Štědrý den 1678 v Jimramově na Vysočině. Hloubavý mladík studoval bohosloví a filozofii v Olomouci a teologii v Praze. Působil jako kněz v Jičíně, ale přitahovaly ho přírodní vědy. Vyučoval matematiku na gymnáziu ve Vratislavi a v roce 1710 se vrátil na univerzitu do Olomouce jako profesor matematiky a hebrejštiny. Vstoupil do jezuitského řádu a od roku 1714 usiloval o misijní cestu do zámoří. Když dostal příslušné pověření, odjel se připravovat do Lisabonu. Odtud na jaře roku 1716 vyplul do Číny a 170 dní na lodi trávil studiem čínštiny. Z Macaa, základny Portugalska na Dálném východě, se záhy vydal do Pekingu k císařskému dvoru.

slavicek3

 

Na audienci k císaři se dostal 3. února následujícího roku a zahrál císaři na spinet. Císař Kchang-si ho zaměstnal jako dvorního hudebníka, čímž mu poskytl dost volného času pro další aktivity. Vytvořil první přesný plán Pekingu, upřesnil jeho zeměpisnou šířku, věnoval se astronomickým pozorováním. Napsal spis o čínské hudbě, ten se však nezachoval. Kvůli chatrnému zdraví pobýval mimo hlavní město, další císař na trůnu však nebyl Evropanům nakloněn a všechny je soustředil do Pekingu. Slavíček čile korespondoval s domovem, kam se už nikdy nevrátil – část jeho listů uchovává Strahovský klášter. Zemřel roku 1735 v Pekingu.

 

slavicek2slavicek4slavicek5

 

Foto: World Trend

 

ZPĚT