Publikováno v časopisu KAM po Česku, 2018, 12 (4), 17. ISSN 1802-8640.

 

Lidé v kostýmech

 

Aleš Krejčí

 

Potkáváme je při městských historických slavnostech i na starých hradech. Znojemské vinobraní, Kutnohorské stříbření, Slavnosti Zlaté stezky v Prachaticích, výročí udělení městských práv, hradní slavnosti a další oslavy. Desítky panošů, měšťanů, vlajkonošů a dam v gotických nebo renesančních kostýmech. Kdo jsou ti lidé? Ochotníci? Dobrovolníci?

 

Resize of kostymy5Městské slavnosti bývají v kulturním kalendáři našich měst mnohdy stěžejní událostí celého roku. Výzdoby ulic, průvodů městem a doprovodného programu se účastní stovky místních i přespolních návštěvníků, stánkařů, muzikantů, šermířů. Organizátoři využijí komparsisty a obléknou je do historických oděvů. Některé kostýmy zapůjčí městské divadlo, pro větší akce se přivezou šaty z kostyméren a skladů rekvizit filmových studií na Barrandově. Vlastní výbavu mají soubory historického šermu a kapely středověké hudby. Čím větší akce, tím přísnější pravidla pro dobovou věrnost oděvů i doplňků a přesný harmonogram oslav. O každoročních Slavnostech pětilisté růže v Českém Krumlově dokonce němečtí turisté tvrdí, že jsou počtem kostýmovaných účastníků větší než jakákoliv podobná akce v Německu.

resize-of-img_1618

 

Část kostýmovaného zástupu tvoří dobrovolníci bez nároku na finanční odměnu. Tito fanatici historie se svému koníčku věnují spoustu let. Studují zahraniční publikace o historické módě, tráví hodiny v muzeích a galeriích, nakupují brokáty a zdobené lemy. U nás i v zahraničí existují firmy specializované na repliky historických textilií, spon, knoflíků, řetězů a dalších doplňků. Co nelze zakoupit, to je nutné vyrobit si doma. Šlechtické kostýmy, zejména ty renesanční, které bývají zdobnější a rozmařilejší než gotické, stojí jen na materiálu desítky tisíc korun. K tomu připočtěme spoustu hodin šití, zkoušení a úprav. Je to zvláštní koníček a zvláštní lidé. Ve svých kostýmech se pak vystavují na slavnostech po celé republice.

resize-of-img_1635

 

Při řazení průvodu bývá dost času pozdravit přátele a pochválit detaily v provedení kostýmu. Zaslechnete různé hlášky. “V novém bytě jsem si nechala dát čtyři metry vestavěných skříní. To víte, 40 ramínek gotiky a renesance se mi už nikam nevešlo”, směje se fešanda ve středních letech. “Jak tak koukám, vy děláte u stejné šperkařky jako já”, zírá renesanční švihák překvapeně na skvostnou brož své známé. “Tyhle škrobené límce se dostaly do Francie už před rokem 1550, měly je dámy z doprovodu Kateřiny Medicejské, je to na obrazu od Bronzina, co visí v paláci Pitti ve Florencii”, zaznívá odborná debata opodál.

Resize of kostymy4

 

Některé postavy historických slavností se už “mezi svými” staly téměř legendou. Organizováním, radami i osobní účastí přispívají ke zdárnému průběhu akcí už drahně let. Třeba nedávno zesnulá paní Ludmila Knollová, přezdívaná Hraběnka. Anebo Zdeněk Krajíček, proslulý svými květnatými projevy, převlečen za císaře Karla IV. nebo Petra Voka z Rožmberka. Další osobnosti vyrůstají mezi mladými. Domácí i zahraniční turisté budou mít postaráno o zážitky i v příštích letech.

 

Foto: autor

 

Slavnosti pětilisté růže

 

ZPĚT