Publikováno v měsíčníku Pražský přehled kulturních pořadů, 2017, 65 (1), str. 72. ISSN 0862-9293.

 

Ostře sledovaný Menzel

 

Resize of P1390345
Ne každé umělecké dílo je mistrovské a nadčasové. Dokonalé umělecké dílo je dokonalé samo o sobě. Pokud se k němu něco přidá nebo ubere, třeba i velmi malého, vždycky to účinek takového díla jen oslabí a zmenší. Platí to pro výtvarná díla, hudbu, architekturu a platí to také pro film. Některé filmy prostě nestárnou. Leckterý černobílý film stále zůstává silnějším dílem než kdejaká akční slátanina v kvalitě blu-ray a provedení 3D.

 

Film Ostře sledované vlaky je Resize of P1390321Resize of P1390358takovou dokonalou klasikou a jednou z perel “československé nové vlny” filmařů 60. let. Loni v listopadu uplynulo 50 let od jeho premiéry. Skvělá předloha Bohumila Hrabala, její geniální uchopení režisérem Jiřím Menzlem na základě scénáře obou jmenovaných i skvostné herecké obsazení – to jsou snad hlavní devizy tohoto slavného filmu. Dnes si už vůbec nedokážeme představit v hlavních rolích jiné herce. Žádný remake by nemohl překonat originální hrabalovsko-menzelovskou poetiku.

Resize of P1390328

Tragikomický příběh z nádražáckého prostředí za nacistické okupace zobrazuje spolupráci železničářů s odbojem a paralelně s tím profesní, citové a sexuální zrání novopečeného železničáře. Na vykulený výraz mladíčka Miloše Hrmy v podání Václava Neckáře nelze zapomenout. Scéna, v níž výpravčí Hubička (Josef Somr) ve stylu hry “vadí nevadí” razítkuje na úředním stole holou zadnici Zdeničky Svaté, hrané s nádhernou naivitou Jitkou Zelenohorskou, obletěla celý svět. Další nepřekonatelnou scénou je příjezd i odjezd drážního inspektora (Vlastimil Brodský) motorovou drezínou.

Resize of P1390318

 

Právě tato motorová a kapotovaná drezína zn. Tatra T 15/52 je hlavním exponátem výstavy probíhající v Národním technickém muzeu v Praze k 50. výročí premiéry Menzelova filmu. V expozici v Dopravní hale muzea jsou k vidění také další exponáty, kostýmy, historické fotografie a nakonec i razítko nádraží Kostomlaty: ve skutečnosti se natáčelo na nádraží v Loděnici na trati Praha-Beroun a na jeho budově byla v září 2016 k témuž výročí odhalena pamětní deska.

Resize of P1390312

Film Ostře sledované vlaky získal v roce 1967 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Součástí výstavy v NTM je i originální soška Oscara, kterou na výstavu zapůjčil Jiří Menzel. Na smysl udílení filmových Oscarů nebo hudebních Grammy můžeme mít rozdílné názory. Při každoročních nominacích mnoha kategorií Oscarů hraje nepochybně roli také marketing a mediální souboj hollywoodských produkcí, takže Oscara občas získají i průměrné americké filmy. V jediné kategorii nejlepších ne-anglicky mluvených filmů však skoro vždycky zvítězila výrazná kvalita.

 

Výstava v Národním technickém muzeu potrvá do 30. dubna 2017.

 


text: Aleš Krejčí

foto: World Trend

 

ZPĚT