Publikováno v měsíčníku Pražský přehled kulturních pořadů, 2016, 64 (11), str. 10. ISSN 0862-9293. Zde s přidanými fotografiemi.

 

Návrat do snu a vzpomínek

 

Resize of bucina holcickaV probíhajícím 6. ročníku Fotograf Festivalu nás zaujala výstava pozapomenutého pražského fotografa Ferdinanda Bučiny (1909-1994). Když mu v roce 1936 rodiče rozmluvili svatební cestu do Bolívie, vydal se s manželkou na Podkarpatskou Rus a nasnímaný materiál ihned publikoval v časopisech Ahoj, Ozvěny domova i světa a Čs. filmovém týdeníku. V letech 1937-1942 ho uhranul vesnický život na Moravském Slovácku, především v horňácké obci Javorník. Během nacistické okupace vydal knihu Lidé z Javorníka, ve které uplatnil své etnografické záznamy i fotografie. Další kniha Vzpomínka na Javorník už nevyšla – stala se tématem právě probíhající výstavy. Tu z Bučinových negativů připravil jeho vnuk, také fotograf.

F. Bučina nás přenáší do (z dnešního pohledu) Resize of ferdinand bucina 1942snového světa lučin, podhorských políček, chalupníků, rukodělné práce a bohatých krojů, zvyků a obyčejů. Válečné strasti, které rozvrátily celou Evropu, zůstaly kdesi daleko za horizontem a horňáčtí vesničané žijí a pracují tak jako před staletími: v harmonii s okolní přírodou, v rytmu ročních dob a svátků, v důvěrných sousedských vztazích, v kontinuitě generací rodin a rodů. Záběry nezapřou dobovou estetiku v kompozici nebo mírně “doaranžovaných” a přisvětlených portrétech a připomenou nám práce Karla Plicky. Další Bučinovy fotografie lze shlédnout na nábřeží Čertovky na jižní straně parku Kampa.

Bučina během svého života samostatně nevystavoval. Fotografoval ve státních službách při propagaci cestovního ruchu a natáčel propagační filmy o přírodě. Jeho folklórní fotografie byly publikovány v časopisech Vlasta a Květy, záběry přírody v knihách pro děti a mládež, fotografie památek v cizojazyčných knihách nakladatelství Artia.

Výstava v Ateliéru Josefa Sudka potrvá do 20. listopadu 2016.

 

Text: Aleš Krejčí

 

Resize of repro kniha Resize of s kravami Resize of IMG_20161011_191828

Resize of repro kniha 2

 

Resize of bucina vetvicka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZPĚT