Publikováno v časopisu Obchod Kontakt Marketing (vyd. Min. průmyslu a obchodu ČR), 2001, 10(1),
str. 9-10. ISSN 1210-4531. Zde doplněno o ilustrační fotografie.

 

Pozvání na čínskou večeři

 

Aleš Krejčí

 

Podobně jako v jiných zemích můžeme i v Číně v průběhu pobytu obchodní delegace, při uzavírání kontraktu nebo při přednáškovém turné očekávat od svých partnerů pozvánku na slavnostní večeři nebo banket. Pravděpodobnost, že by se podobná událost konala v podniku se západní kuchyní a stylem stolování, je nízká a omezuje se na největší města s významným podílem turistického ruchu, ve kterých jsou vystavěny velké hotely pro zahraniční turisty a obchodníky.

resize-of-img_0803

Pozvánka do čínské restaurace může pro západního člověka znamenat radostné očekávání tisíců chutí čínské kuchyně, která svou variabilitou a nápaditostí překonává i klasickou kuchyni francouzskou. Stejná pozvánka však může vyvolat i obavu z dodržení pravidel čínské etikety. Tato problematika však není tak složitá, a pokud se mírně podřídíme čínskému stylu stolování, budou to naši čínští hostitelé s radostí kvitovat jako výraz určité úcty k jejich tradici a kultuře i jisté pružnosti v našem myšlení a jednání.

 

PŘED USEDNUTÍM

Formální pozvánku, zasedací pořádek a speciální požadavek na oblečení lze očekávat jen na úrovni vládních delegací a velvyslanců. Při obchodní návštěvě nebývá nutný ani smoking nebo večerní róba. Pánové by se přesto neměli odchýlit od tmavého obleku, a to ani na jihu v tropickém klimatu, kde řada Evropanů i Američanů inklinuje k pestrobarevným rozhalenkám nebo kompletům ve stylu „safari“. Pro dámy je kromě večerních šatů přijatelný v pevninské Číně i kalhotový kostým, protože místní lidé jsou zvyklí v běžném životě vídat ženy v kalhotových uniformách a pracovních oděvech.

Hostitelé často vítají a zdraví přicházející resize-of-img_0639skupinu zahraničních hostů potleskem; je vhodné a uctivé potlesk opětovat. Oficiální večeře trvají obvykle 1 1/2 hodiny a předchází jim 10-15 minut popíjení čaje, zdvořilý rozhovor a představování. Teprve potom se společnost usazuje u stolů. Čínský způsob stolování se praktikuje u kulatých stolů pro 8-12 osob, v jejichž středu je otočná kruhová deska (točna), na kterou se servírují společné mísy pokrmů. Na nejvýznamnějším místě nebo u nejvýznamnějšího stolu sedí hlavní hostitel a v jeho nejbližším sousedství po levici či po pravici nejdůležitější hosté (vedoucí delegace).

 

HŮLKY, MISKY A MANIPULACE S NIMI

Základní nutností je zvládnout stolování jídelními hůlkami. Několik praktických tréninků před cestou v tuzemských čínských restauracích většinou postačí. Při delší manipulaci s hůlkami a jejich křečovitém držení nás mohou začít chytat křeče do malých svalů – ovladačů dlaně a prstů. Proto je vhodné využít krátkých přestávek při přípitku nebo servírování dalšího chodu k odložení hůlek a uvolnění ruky. Jídelní hůlky se používají pouze k přenášení pokrmu z vlastní misky do úst. K dobré etiketě patří nezabořovat hůlky do vlastní misky s rýží vertikálně, nepoužívat je k míchání a nedívat se při manipulaci s nimi do jiných mís s jídlem. A naopak: nedělejme si stolování složitější. Nesnažme se chytit a přenést hůlkami objemnější kusy jídla jako jsou knedlíky – Číňan prostě uchopí do ruky jen jednu hůlku, knedlík na ni napíchne a okusuje ho jako kuřecí stehno.

Na postupně doplňovanou rýži ve vlastní misce se kladou jednotlivé pokrmy v pořadí, jak jsou servírovány. Točnu pootáčejí sami stolovníci, a to v jednom směru. Rýže i jednotlivé chody se nabírajíresize-of-img_0815 ze společných mís na točně velkými porcelánovými naběračkami. Nejen pro osoby menších postav či kratších rukou, ale i pro ostatní je přípustné se při této manipulaci zvednout ze židle a předklonit se směrem k mísám na točně. (Význam správného uchycení pánské vázanky ke košili sponou není v této situaci asi potřeba zdůrazňovat). Na závěr se podává polévka. K její konzumaci se použije krátká porcelánová lžíce (součást prostírání každého zúčastněného hosta). Pro polévku je přípustné vzít vlastní použitou misku od rýže a vychutnat tak zbytky šťáv masa nebo zálivek.

 

CHODY A JEJICH RYTMUS

Rýže se podává ve velkých mísách, ale slouží jen jako příloha, nikoliv jako základ či hlavní chod. Jednotlivé chody se servírují v pořadí od studených předkrmů přes hlavní chody až k polévce, která hlavní blok uzavírá. Mohou následovat moučníky. Počet hlavních chodů bývá 10 i více a mnohdy ani hlavní hostitel nedokáže odpovědět na otázku, kolik chodů bude ještě následovat. Pro cizince tato nejistota přikazuje být připraven na vše, mít stále nějakou rezervu, ale na druhé straně se neochudit o skutečně skvělé zážitky, estetické i chuťové. Lze doufat, že při oficiálních příležitostech s námi hostitelé nebudou experimentovat a předkládat mozky psů nebo maso hadů či krys, což jsou spíše kuriozity turistického jídelníčku. Čínská kuchyně je poměrně lehce stravitelná a netučná (dobrá zpráva pro žlučníkáře), v řadě případů je však velice ostrá (špatná zpráva pro hosty s vředovým onemocněním žaludku) a také moučníky bývají někdy velmi sladké (špatná zpráva pro diabetiky).

V severní Číně a v Mandžusku se můžeme setkat s kovovým kotlíkem uprostřed tabule. Voda v nádobě se udržuje ve varu pomocí hořáku a hosté do ní vkládají kousky masa a zeleniny. Maso je často ochucené a zmražené v malých tenkých lupínkách, takže jeho uvaření je otázkou jen několika málo minut. „Výlov“ masa a zeleniny z nádoby je zdrojem srdečné zábavy celé stolní společnosti. Na konci hodování se vývar z nádoby nabírá do vlastních misek jako polévka.

Jako nápoje se podávají různé čaje, pivo, víno, řidčeji alkoholické nápoje. I u slavnostních tabulí se můžeme setkat s nápoji typu Coca-Cola podávanými v plechovkách, což je na Západě považováno za naprosto nevhodné. Samotné pití alkoholických nápojů se nepovažuje za zdvořilé, záminkou k jejich resize-of-img_0609konzumaci jsou přípitky. S nimi většinou začíná hlavní hostitel po prvním chodu. Se sklenkami se vzájemně nepřiťukává, do dna se pije jen první sklenka.

Od cizince se očekává, že bude řádně reprezentovat svou vlast tím, že ochutná z každého chodu. Číňané oceňují, když jejich hosté jedí hodně a s chutí. Pokud si chceme přidat, je vhodné nevyprázdnit společnou mísu úplně, a neuvést tím hostitele do rozpaků, že je jídla nedostatek. Jelikož teplé chody jsou přinášeny postupně, je nutné dodržet určitý rytmus, pokud chceme ochutnat z každého chodu. Je vhodné sledovat, který nový chod byl podán, a dokončovat konzumaci předcházejícího chodu (tj. připravovat vlastní misku pro další naplnění) ve chvílích, kdy se nový chod na točně přibližuje k naší straně stolu.

 

DROBNOSTI

Nenechejme se vyvádět z míry tím, že Číňané někdy spolu u stolu hovoří velmi hlasitě a hlasitě se smějí. Někdy při jídle mlaskají nebo po něm nahlas říhají, což je považováno za známku dobrého rozpoložení při dobrém jídle a po něm. I během oficiálních večeří a banketů se počáteční ztuhlá atmosféra uvolňuje a po jídle ústí do konverzace v malých skupinkách, posezení v kuřáckém kruhu atp. Při loučení často hostitel obdarovává své hosty drobným dárkem (etue s vykládanými jídelními hůlkami, svitek s ruční malbou, z kamene vyřezané razítko apod.). Toto není nutné opětovat, host většinou předává své dary při oficiálním uvítání a představení delegace na začátku pobytu.

Po zdařilé večeři by zahraniční host měl být naplněn pocitem, že se nejen dobře najedl s obchodními partnery, ale také že zvládl příslušné rituály anebo se v nich alespoň zdokonalil pro příště.

 

Foto: World Trend

 

 

ZPĚT na články z cestovního ruchu                                   ZPĚT na marketingové texty