Publikováno v týdeníku Mladý svět, 1992, 34 (31), str. 42 (seriál Cestování s MS). Zde doplněno o další fotografie z roku 2012 a video na konci textu.

 

Barcelona nejen olympijská

 

Být pořadatelem letní olympiády je pro každé město barcelona-port-olimpicnesmírná čest, závazek, problém a nakonec i ta sláva. Nepochybuji o tom, že názvy olympijských sportovišť Montjuic, Badalona či Vall d‘Hebron pro vás už nejsou jménem bez obsahu. Barcelona je ovšem turisticky atraktivní i bez olympiády. Na některé její pamětihodnosti vás chci upozornit. Ani ti největší sportovní fanoušci přece nevydrží těch 14 olympijských dní sedět na stadionech. A my ostatní u televizorů se alespoň lépe zorientujeme, když kamera občas ukáže pár záběrů na město. Předpokládám, že při těchto krátkých exkurzích sportovní komentátoři opět pomotají, co pomotat lze.

barcelona-jamon-ibericoBarcelona je centrem relativně dost průmyslového Katalánska. Katalánština je zde druhým úředním jazykem. Počet obyvatel města během olympiády vzroste a možná se přiblíží ke čtyřmiliónovému Madridu.

1. Centrem města je Katalánské náměstí (Plaza de Catalunya) a bulvár Ramblas (La Rambla), který náměstí spojuje s nábřežím přístavu. Na Ramblas najdeme palác místokrálovny (dnes Městské muzeum dekorativních umění), Velké divadlo Lycea pro 5000 diváků, spoustu obchodů, květinových trhů a místního koloritu. Po Ramblas dojdeme k přístavu, k náměstí, jemuž vévodí 60 m vysoký sloup se sochou K. Kolumba a Královské loděnicebarcelona-santa-maria-del-mar založené ve 14. stol., dnes Námořní muzeum (Museo Marítimo).

2. Severovýchodně od Ramblas se rozkládá Gotická čtvrť, propletenec menších středověkých ulic s krásnými stavbami i zákoutími. Románský kostel sv. Anny a Biskupský palác, pak především gotická katedrála sv. Eulálie, gotický Velký královský palác s kaplí sv. Aguedy, radnice, bazilika Panny Marie Mořské, dále Archív koruny aragonské v Místodržitelském paláci a tzv. Arcijáhenský dům s půvabným renesančním nádvořím – patiem.

3. Rozsáhlý kopec Montjuic nabídne kromě hlavních olympijských sportovišť vyhlídku na město a přístav, Národní palác (dnes výborné Muzeum katalánského umění), Archeologické, Etnologické a Vojenské muzeum v samostatných budovách, skanzen lidových staveb a umění z celého Španělska (El Pueblo Espaňol) a sbírku děl malíře J. Miró.

barcelona-gaudi-la-pedrera4. Svérázné stavby Antonia Gaudího patří neodmyslitelně k Barceloně. Najdete je dál od centra (severně od Katalánského náměstí): slavnou a stále dostavovanou katedrálu sv. Rodiny (Sagrada Familia), Güellův park (s Gaudího muzeem), domy Casa Milá a Casa Battló.

5. Ve zkratce další místa, která byste neměli vynechat:

– rybářská čtvrť Barceloneta (od centra odříznutá nádražím a žel. tratí), s rázovitými hospůdkami;

– prima vyhlídka na město a zábavní park na kopcibarcelona-v-noci Tibidabo;

– park „de la Ciutadella“ se ZOO, Přírodovědeckým muzeem a bývalým Královským palácem (dnes Muzeum moderního umění a Katalánský parlament);

– stadion s muzeem fotbalového klubu FC Barcelona;

– Picassovo muzeum (ul. Montcada 15) obsahuje přes 700 děl zejm. z „modrého“ a „červeného“ období autora.

 

 

 

 ↑↑ na začátek článku ↑↑


 

Text, foto a video: Aleš Krejčí

 

 ↑↑ na začátek článku ↑↑

 

ZPĚT