Publikováno anglicky ve veletržním periodiku HW/HE Newsletter, Incheba Praha, jaro 2008.

 

Střední Evropa? Je tam, kde bije srdce. 

(aneb Lekce relativity)

 

Aleš Krejčí

 

Co je střed? Hloupá otázka. Střed, jak intuitivně cítíme, je přece něco uprostřed mezi dvěma okraji. Jenže tak prosté to není. Vezměte si třeba pojem „střední třída“. Kdo je už střední třída a kdo není? Ekonomové a sociologové vám to budou dlouho vysvětlovat, a stejně pak zjistíte, že to v každé zemi chápou úplně jinak.

srdce evropyPodobně je to se Střední Evropou. Myslíte si, že Německo leží ve střední nebo západní Evropě? Jeden odpoví tak, druhý onak, každý loví v paměti jiné argumenty a historické souvislosti pro tu či onu variantu. A co třeba Česká nebo Slovenská republika? Označujete je i s Polskem jako Východní Evropu? Možná ano, ale podívejte se na mapu. Praha leží o 150 kilometrů západněji než Vídeň a z Bratislavy je do Vídně méně než 60 kilometrů. Prohlásili byste také Rakousko za Východní Evropu? Zcela určitě nikoliv. Je to Evropa střední. Za střed Evropy se ovšem rády prohlašují i jiné země a oblasti. Například Slovinsko nebo s ním sousedící italský region Friuli-Venezia-Giulia. Kdybychom naopak zaměřili zeměpisný střed evropského kontinentu, s překvapením se dostaneme až někam do Běloruska.

Přitom odpověď je nasnadě a známá už pěknou řádku staletí. Ve vůbec prvním vytištěném atlasu světa Cosmographia z roku 1477 najdeme ilustraci Evropy jako personifikované královny světa (na obrázku je západ nahoře, sever vpravo). Pod nápisem Germania tepe srdce Evropy ve zřetelném kroužku hor, který obepíná zemi s názvem Bohemia. Cosmographia se před několika měsíci stala nejdražším atlasem na světě, když v londýnské aukční síni Sotheby’s byla vydražena za rekordních 2.14 milionu britských liber. Tak tomuto argumentu musí podlehnout i největší pochybovač o identitě Střední Evropy!

 

 

ZPĚT