Text z letákové kampaně pro agenturu Autem po Indii (2017).banner

 

 

Proč právě Indie?

 

„Indie je opředena neuvěřitelnými prastarými legendami, je mýtická, plná ideí a vizí, přesto i velmi reálná a současná.“ – J. Nehrú, první premiér Indické republiky

 

Resize of obr 8Na světě je mnoho krásných zemí, které můžete procestovat jednodušeji než Indii, přesto Indie návštěvníky stále fascinuje. Je to země jako žádná jiná. Vlastně to není stát, je to subkontinent. Indie je ohromující, neuvěřitelná a plná kontrastů!

 

V Indii leží historické památky světového významu, početná archeologická naleziště s uměleckými skvosty několika tisíciletí a významná poutní místa různých náboženství. Úžasné architektonické a sochařské monumenty jsou rozesety po celém území. Za prohlídku stojí početné státní muzejní sbírky i soukromé expozice maharádžů. 25 památek a památkových areálů je zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO, z toho jedno nádraží a jedna studna!

Nikde na světě nemají svátky a festivaly v takovém množství Resize of obr 6jako v Indii, nikde jinde se nevyznává tolik bohů. Každé město, každá vesnice, každý chrám má své oslavy. Náboženské svátky jsou prosyceny hlubokou vírou Indů i všeobecnou láskou, tolerancí a veselím. Velké slavnosti doprovázejí bombastické pouliční průvody s alegorickými vozy, kostýmovanými hudebníky i tanečníky. Lidé: je jich tam více než miliarda a připadáte si jako zrnko písku v moři. Neuvěřitelná pestrost tváří, oblečení, jazyků, náboženství, zvyků, kast. Všichni jsou zvědaví na cizince. Široké úsměvy mužů a kluků, plaché i emancipované pohledy žen.

V Indii se nenudíte. Její příroda se pyšní 120 národními parky a stovkami dalších rezervací, od tropických lesů až k zaledněným himálajským vrcholům. Při troše štěstí spatříte tygry, nosorožce nebo gaury, oblíbené je pozorování ptáků, safari na slonech, výlety do pouště na velbloudech nebo trekkingsvátek Holí v himálajském podhůří. Nejslavnější pláže leží na západním pobřeží, zejména ve státech Kérala a Goa, kvalitní pláže jsou i na pobřeží Bengálského zálivu (státy Urísa, Tamilnád). Provozují se vodní sporty, šnorchlování, potápění, pobřežní rybolov. Ajurvéda (tradiční indická medicína) využívá přes 550 rostlin z volné přírody. Spojení s masážemi, aromaterapií a dnešními trendy wellnessu přináší nezapomenutelné zážitky. Pokud toužíte po duchovním růstu, v Indii fungují stovky škol jógy, kurzů meditace a náboženských center.  

Indie je skutečným rájem pro fanoušky nakupování. Trhy nabízejí pestrý výběr dřevořezeb, hudebních nástrojů, bronzových sošek, šperků i polodrahokamů. Obrovský je sortiment textilu, ať už jde o hedvábí, brokát, Bodhgajavýšivky, ruční potisk nebo koberce. Mezi oblíbené dárky patří malby na papíru nebo bavlně, vonné tyčinky, kosmetika, koření. Indická kuchyně přináší neopakovatelné chutě, vůně a zážitky. Stovky variací vegetariánských pokrmů dokazují, jaké dobroty se dají vyrobit ze zeleniny, koření a omáček. Tržiště přetékají fascinujícím množstvím exotického ovoce i zeleniny. Černé čaje z Assámu a Dardžilingu patří mezi světovou extratřídu.

Nejoperativnějším cestováním v Indii je najmout si osobní automobil. Silniční provoz je tam však velmi hektický, pro našince plný neočekávaných situací. Pro větší bezpečí a nerušené zážitky je lepší pronajmout auto i s indickým řidičem, který ty situace na silnici zná a dokáže na ně správně reagovat.

 

Text a foto: World Trend

 

Další články k tématu:     Proč v Indii s řidičem?     Studna jako umělecké dílo     Indické památky

 

 

ZPĚT na články o cestování