Publikováno v MF Dnes, 1993 (4.9.). ISSN 1210-1168

 

Dobrá mapa nade vše

 

Cestování prstem po mapě je začátkem každé cestovatelské vášně. Kdyby mě některý slavný cestovatel zkoušel, jak dělíme zmenšené obrazy světa, tedy mapy, nejspíš bych odvětil: na otáčecí mapy kulaté (glóbusy), otáčecí placaté (hvězdná obloha), na placaté srolovací mapy (nástěnné), placaté tlusté (atlasy), placaté skládací (turistické) a na hmatací (plastické). Jedničku bych od pana Hanzelky asi nedostal, ale aspoň bych tak vyjádřil svou bezradnost nad spoustou druhů map, které lidi vymysleli.

Resize of námořní mapa, Amsterdam 1597Pěší, lezeckou, vodní i cykloturistiku v alpských zemích hustě pokrývají rakouský FREYTAG & BERNDT a KOMPASS (dnes oba i v češtině). Výborné všeobecné i specializované mapy vycházejí jako přílohy amerického zeměpisného časopisu NATIONAL GEOGRAPHIC a německého GEO. Automapy i autoatlasy jsou často vydávány pod patronací olejářských firem (SHELL, AGIP aj.), výrobců pneumatik (MICHELIN) nebo automotoklubů (americký AAA, německý ADAC). Do rukou se vám jistě dostane i německý RV, švýcarský HALLWAG, americký RANDMcNALLY, britský BARTHOLOMEW a nepřeberně dalších značek.

Map je moc. Jakou si vybrat? Jistě raději kvalitně tištěnou na dobrém papíře a přehledně „čitelnou“. To všechno není tak samozřejmé, zvláště u map vydaných v rozvojových zemích. Životnost mapy určitě prodlouží laminovaná tužší obálka anebo alespoň plastikový obal. Dobrá mapa s hutným informačním koncentrátem na rubu nahradí mnohdy knižního průvodce, především těm, kteří více sázejí na atmosféru místa, na vlastní oči a uši, než těm, kdož rádi hltají spoustu letopočtů. Dobrá mapa je k nezaplacení. Někdy, bohužel, v plném smyslu toho slova!

Nesmírně důležitou součástí map i plánků Resize of IMG_2426v průvodcích je měřítko. Měřítko vám dá na srozuměnou, co během dvouhodinové zastávky v Mnichově stihnete pěšky, a co ani poklusem. Naprostou kuriozitu představují plány sovětských měst, vydané v dobách reálného socialismu (obr.). Že nemají měřítko a obsahují pouze hlavní ulice, to se dá pochopit, utajení je utajení. Ale na jednom a tomtéž plánu jsou centra měst znázorněna v úplně jiném, detailnějším měřítku než okraje! Chodecké důsledky (puchýře), pramenící z neznalosti této kartografické hříčky, jsou poněkud stresující.

Resize of IMG_2432
Neodpustím si udělat reklamu neotřelému nápadu, který mě už několik let uvádí v nadšení: uliční plány různých světových měst od německé firmy FALK. Originální způsob jejich naříznutí a naskládání umožňuje, ač je to k nevíře, listovat plánem horizontálně i vertikálně, aniž byste museli rozpřaženýma rukama okupovat půlku chodníku nebo ohrožovat bližní v metru. Napoprvé bývá použití FALKu nerovným bojem naší tuposti s čísi genialitou. Většinou začíná neobratným natržením mapy, ale pak už postupně vítězí duch nad hmotou.

Resize of Resize of IMG_2430

A kde mapy získat? Dnes je u nás situace mnohem lepší než před lety, pestrá nabídka bývá i v supermarketech, motorestech, u benzínových čerpadel. Některá knihkupectví mají rozsáhlá oddělení s mapami a průvodci, v cizině hlavně obchody v univerzitních čtvrtích). Existují i obchody na tento sortiment specializované (např. v Jungmannově ulici v Praze). A opravdoví labužníci si nenechají ujít největší takový obchod, jaký na světě existuje – Stanford‘s v londýnském nákupním centru Covent Garden.

 

Text a repro foto:  Aleš Krejčí

 

ZPĚT