Kapitola z knihy A. Krejčí: Amerikou s prázdnou kapsou, vyd. Oáza, Praha 1991 průvodce USA(59-239-90), 232 s., místopisný rejstřík, 10 map. Zde s přidanými ilustračními fotografiemi.

Byl to vůbec první turistický průvodce po USA, který v Česku (i Československu) kdy vyšel.

 

 

Yellowstone National Park

 

Charakter parku: Nejstarší národní park na světě a jistě nejproslulejší v USA! Tady se zrodilo nejvíce anekdot o letních záplavách turistů, stádech bizonů dusajících přes piknikující rodinky, tady se inspirovali kreslíři filmů o dobráckých mlsných medvědech a zlých přísných rangers. Yellowstone leží v SZ části státu Wyoming na ryolitové náhorní planině o nadmořské výšce 1600-2300 m, řada vrcholů přesahuje 3000 m. Národní park má rozlohu 8992 km² a patří celoročně mezi nejchladnější oblasti USA kromě Aljašky. Hlavním „hitem“ a předmětem ochrany jsou projevy geotermální aktivity, které ve srovnatelném rozsahu mají konkurenci jen na Islandu, Novém Zélandu a na Kamčatce. Přes 200 gejzírů a 3000 horkých pramenů! Stejnou hodnotu však dodávají parku i bizoni u horkých pramenůbohatá stáda volně se pasoucích bizonů, losů (moose), jelenů wapiti, ovcí velkorohých (bighorn sheep), vidlorohů (pronghorn), 240 druhů ptáků, několik set medvědů baribalů (black bear) a především asi 200 kusů poněkud nebezpečných medvědů grizzly. Zalesněná krajina, zvěř, jezera, kaňon řeky Yellowstone, vodopády – bohatství parku by jistě rozšířilo jeho slávu po světě, i kdyby v něm nebyl ani jeden gejzír! Národní park Yellowstone je biosférickou rezervací a zařazen do tzv. světového přírodního dědictví.

Historie: Sopečná aktivita trvá v Yellowstone přes 600 tisíc let. Unikátní geologické jevy v Yellowstone byly objeveny až v roce 1807 traperem Johnem Colterem, členem Lewis-Clarkovy expedice. Jeho vyprávění o kouřících dírách, skrytých ohních a vroucích řekách přineslo tomuto kraji přezdívku „Colterovo peklo“. V 60. letech 19. století postoupilo osídlování Západu i sem a vyvstalo reálné nebezpečí, že území bude rozparcelováno na soukromé pozemky a unikátní přírodní jevy zničeny. Na to upozornila v r. 1870 Washburn-Langford-Doaneova expedice. Federální geologický úřad U.S. Geological Survey vyslal následujícího roku expedici vedenou dr. F. V. Haydenem, která celou oblast zmapovala z hlediska živé i neživé přírody. Získané informace vedly Kongres k tomu, že r. 1872 vyčlenil toto území do federální správy a zřídil první národní park „… k ochraně přírodních hodnot v neporušeném stavu na věčné časy a k jejich zpřístupnění pro celý národ.“ Yellowstone NP se stal modelem pro zřizování všech národních parků na světě. Ničivý lesní požár na podzim 1988 bohužel poškodil velkou část porostů a narušil ekologickou rovnováhu na několik budoucích desetiletí. Zvýšené úsilí ochranářů však je už dnes vzorem pro řešení podobných kalamit v jiných částech naší planety.

Orientace: Park leží v SZ cípu Wyomingu, malá část parku leží na gejzír Lone Starúzemí Montany a Idaha. Na východní straně je park lemován hřebeny Absaroka Range, nejvyšší vrchol je Eagle Peak (3462 m) v JV části parku. Jádrem parku je velké jezero Yellowstone Lake a stejnojmenná řeka vytékající z něj k severu. Hlavní silnice (Grand Loop Road) vytváří velkou osmičku o délce 227 km, její severní část je Upper Loop, jižní Lower Loop. Park je ze všech stran obklopen federálními lesy (Shoshone, Gallatin, Targhee, Teton Nat. Forests), na jihu sousedí s Grand Teton NP. Informační střediska jsou v Mammoth, West Yellowstone /2/, Old Faithful, Grant Village /15/, Fishing Bridge /16/, Canyon Village. Sezóna: oficiální zač. května – konec října, hlavní turistická sezóna pol. června – pol. září. Kemp v Mammoth je otevřen celoročně, v kempech Canyon a Fishing Bridge povoleny pouze karavany. Pro kvalitní zážitek z parku je třeba plánovat pobyt na minimálně 3-4 dny.

Spojení: Severovýchodní vstup (U.S.212), východní vstup z Cody (U.S.14,16,20), jižní z Grand Teton NP (John D. Rockefeller Jr. Memorial Parkway – U.S.89, 287) a západní vstup z West Yellowstone (U.S. 20) resp. od Butte (U.S.287) a Bozemanu (U.S.191) jsou otevřeny pro auta od cca 1.5. do 31.10. Pro severní vstup od Livingstonu (U.S.89) platí totéž, průjezd severní částí parku (Mammoth – Silver Gate) je otevřen celoročně. Autobusovou dopravu v parku zajišťuje firma TW Services, tel. (307) 344-7311, mimo hlavní turistickou sezónu jen v omezeném rozsahu. V parku je asi 1600 km turistických cest. Pěší turistika, jízda na koních, běžkování.

Informace: Yellowstone Nat. Park, P.O.Box 117, WY 82190, tel. (307) 344-7381.

Ubytování: West Yellowstone International Hostel/ Madison Hotel, 139 Yellowstone Ave., West Yellowstone, MT 59758, tel. (406) 646-7745. Otevřeno 28.5. – 1.10.

resize-of-yellowstone

Legenda k mapě:

/1/        Gardiner (North Entrance)                          /10/      Lower Geyser Basin
/2/        West Yellowstone (West Entrance)            /11/      Upper Geyser Basin
/3/        Snake River (South Entrance)                   /12/      Shoshone Lake & Geyser Basin
/4/        Pahaska (East Entrance)                           /13/      Lewis Lake & Falls
/5/        Silver Gate (Northeast Entrance)               /14/      Heart Lake & Geyser Basin
/6/        Mammoth Hot Springs                               /15/      Grant Village
/7/        Norris Geyser Basin                                   /16/      Fishing Bridge
/8/        Yellowstone Falls                                       *  kempy
/9/        Tower Junction                                          Silná čára označuje hranici parku.

 

UPPER LOOP

Mammoth Hot Springs /6/
Oxid uhličitý z horkého magmatu, který je v oblasti Yellowstone jen v hloubce 5-8 km pod povrchem, se v podzemí mísí se vsáknutou dešťovou vodou. Vzniklá kyselina uhličitá rozpouští travertin (vápenec) a puklinami ho vyplavuje na povrch, aby se tam usazoval a vytvářel unikátní světoznámé terasy a kaskády. Křehká krása roste několik desítek let. V Mammoth jsou prameny pohromadě na jediném kopci: nádherný Minervin o teplotě 76°C (Minerva Terrace), měsíční krajina nad ním (Main Terrace), úchvatná 15-20 m vysoká Jupiterova terasa (Jupiter Terrace) a po straně tzv. Canary Springs. Bílé terasy jsou zabarveny oxidy železa a termálními bakteriemi a řasami od žlutých (ve vodě 75°C), přes oranžové, hnědé a zelené (v chladnější vodě) – celkem v Yellowstone identifikováno 65 druhů těchto organizmů. V obci řada ubytovacích kapacit. U silnice do Norris naleziště obsidiánu, ze kterého Indiáni vyráběli různé nástroje (Obsidian Cliff).

jezero Grand PrismaticNorris Geyser Basin /7/
Areál horkých pramenů zabarvených minerály a termálními bakteriemi (Emerald Spring, Primrose Spring), gejzírů (Echinus Geyser) a hvízdající páry unikající puklinami z podzemí (Porcelain Basin). V obci Norris muzeum strážců parku – rangerů (Norris Soldier Station).


Grand Canyon of the Yellowstone
I Yellowstone má svůj Velký kaňon! Asi 40 km dlouhý kaňon řeky Yellowstone ve žlutých vulkanických skalách (yellow stone = žlutý kámen), místy až 366 m hluboký. Poblíž osady Canyon Village na této řece dva stupně vodopádu Yellowstone Falls: Upper Falls (33 m) a Lower Falls (94 m) /8/. Vyhlídka na ně ze silnic na severní straně kaňonu (Inspiration Point, Grandview Point) i na jižní straně (Artist Point).

Tower Junction /9/
Cestou z Canyon do Tower překonává silnice sedlo Dunraven Pass (2700 m) pod horou Mt. Washburn (3122 m) a přítok řeky Yellowstone zvaný Tower Creek se 40metrovým vodopádem Tower Fall. Poblíž Tower Junction jsou zkamenělé stojící stromy (Petrified Tree). Soutěska řeky Yellowstone se mezi Tower Jct. a Gardinerem nazývá Black Canyon.

 

LOWER LOOP

Madison
Podél silnice z Norris do Madisonu horký pramen vzniklý při zemětřesení 1959 (Beryl Spring) a vodopád na řece Gibbon (Gibbon Falls). V Madisonu se slévají řeky Gibbon a Firehole do jediného toku Madison River. Firehole River („řeka horkých děr“) odvodňuje geotermální oblast směrem od Old Faithful k Madisonu.

Lower & Midway Geyser Basin /10/
Dva areály termální činnosti. Ten první (Lower Geyser Basin) je Grand Geysernejvětší v celém parku, zahrnuje i jezero Firehole Lake probublávané horkou párou a gejzíry White Dome a Great Fountain. Druhý areál proslul mnohabarevným (termální bakterie) jezerem Grand Prismatic Spring a gejzírem Excelsior. U soutoku Firehole River s Iron Creek je malý areál Biscuit Basin s dalšími gejzíry a malými jezírky (Sapphire Pools).

Upper Geyser Basin /11/
Nejvýznamější areál gejzírů v parku, délka 3 km podél řeky Firehole. Několik cest, sjízdné i na kole. V střední části areálu několik slavných gejzírů. Riverside Geyser chrlí vroucí vodu do výšky 23 m šikmo nad řeku Firehole jednou za cca 6 hodin. Giant Geyser dosahoval svými erupcemi výšky 76 m (!), než usnul v r. 1955. Grand Geyser: nejvyšší v areálu – 60 m, ale jen v intervalu 8-12 hodin. Podobně gejzír Beehive. Giantess Geyser stříká jen několikrát za rok, ale to se pak chvěje země kolem. Pozor: nepřibližovat se k těmto horkovodním dělům mimo předepsané cesty! Svět gejzírů je nevyzpytatelný. A kouřící sopouchy všude v okolí.

Old Faithful
Gejzír s tímto jménem („Starý spolehlivý“) není ani nejmohutnější ani nejvyšší. Ale rozhodně nejslavnější! Proč? Od r. 1870, kdy ho objevil gen. Washburn, pravidelně vybuchuje v intervalu cca 45-80 minut. Že tohle není žádná spolehlivost? Z hlediska přesnosti „jízdního řádu“ gejzírů je nevídaná! Prostě každou hodinu vyletí do výše 30-55 metrů asi 45 tun vody o teplotě 93°C! Vyčkat na další erupci lze v nedalekém hotelu Old Faithful Inn z r. 1904, největším dřevěném hostinci na světě (výška haly 28 m).

Yellowstone Lake
Největší ledovcové jezero v Sev. Americe v nadm. výšce 2357 m, největší hloubka 91 m, rozloha 355 km². Vzniklo po ústupu ledovců před 12 000 lety. Turistické a rybářské aktivity se soustřeďují u zálivu West Thumb a v severní části jezera v Lake a Fishing Bridge. Odtud vede silnice Grand Loop Rd. do Canyon Village údolím Hayden Valley, kde trvale žijí bizoni a spousta vodního ptactva (labutě, kanadské husy, bílí pelikáni).

 

Autor textu a mapy: Aleš Krejčí
Foto: Wikimedia Creative Commons

 

ZPĚT